ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinią i kiełbasą na koncentracie pomidorowym

Leczo z cukinią i kiełbasą na koncentracie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Leczo z cuki­nią i kieł­basą to sycące i roz­po­wszech­nione ragoût warzywne. W tym prze­pi­sie zamiast smalcu uży­łem masła, przez co nasz obiad z cuki­nią będzie jesz­cze bar­dziej wyborny.
Pod­stawą każ­dego leczo są papryka i pomi­dory, nada­jące mu cha­rak­te­ry­styczny smak. Zazwy­czaj poleca się sto­so­wa­nie papryk w róż­nych kolo­rach: czer­wo­nym, żół­tym i zie­lo­nym. W tym prze­pi­sie ogra­ni­czymy się do sto­so­wa­nia naj­ła­twiej dostęp­nej papryki czer­wo­nej oraz kon­cen­tratu pomi­do­ro­wego, przez co leczo z cuki­nią i kieł­basą będzie pro­ste do przy­rzą­dze­nia.
ok. 450 g papryki (4 więk­sze sztuki),
2 x 190 g kon­cen­tratu pomi­do­ro­wego (2 sło­iczki),
ok. 1 kg cuki­nii (jedna duża),
300 — 400 g cebuli,
ok. 0 , 5 kg Kieł­basy Pod­wa­wel­skiej lub podob­nej (wię­cej w tek­ście),
50 g masła eks­tra,
ok. 300 ml wody (może być szklanka).
Przyprawy do leczo
4 ząbki czosnku,
2–3 czu­bate łyżeczki warzywka,
2 pła­skie łyżeczki ore­gano,
2 pła­skie łyżeczki mie­lo­nej papryki słod­kiej,
1/2 łyżeczki mie­lo­nej papryki ostrej,
sól mor­ska,
cukier trzci­nowy,
świeżo mie­lony czarny pie­prz.
Jaka kiełbasa do leczo?
Jeśli zasta­na­wiamy się jaka kieł­basa do leczo będzie naj­lep­sza, już spie­szę z odpo­wie­dzią. Kieł­basa do leczo powinna być dość mię­sna, gdyż to dzięki niej leczo sta­nie się samo­dzielną potrawą. Bez wędliny leczo to głów­nie węglo­wo­dany i tłusz­cze, zaś doda­tek kieł­basy sprawi, że potrawa dostar­czy rów­nież białka. Jed­no­cze­śnie kieł­basa do leczo nie powinna być zbyt droga, ponie­waż jest skład­ni­kiem, który pod­damy obróbce ter­micz­nej i póź­niej­szemu dusze­niu, więc jej smak i kon­sy­sten­cja zna­cząco się zmie­nią.
Pole­cam lep­sze wer­sje kieł­bas, które nadają się do sma­że­nia i pie­cze­nia: pod­wa­wel­ską, ślą­ską i tym podobne. Mam nadzieję, że taka odpo­wiedź na pyta­nie jaka kieł­basa do leczo, jest wyczer­pu­jąca.
Przepis na obiad z cukinią — gotujemy leczo
Cebulę obie­ramy i kro­imy w grubą kostkę. Pod­sma­żamy na roz­grza­nym na patelni maśle, dopra­wia­jąc solą i cukrem, a gdy już cebula się zeszkli, doda­jemy pokro­joną w kostkę kieł­basę.
Gdy kieł­basa lekko się przy­ru­mieni, doda­jemy umyte, pozba­wione gniazd nasien­nych i szy­puł oraz pokro­jone w kostkę papryki. W tym momen­cie może być pro­ble­ma­tycz­nie, jeśli nie dys­po­nu­jemy dość głę­boką patel­nią, ponie­waż wymie­sza­nie skład­ni­ków bez roz­sy­py­wa­nia może gra­ni­czyć z cudem. Po kilku minu­tach sma­że­nia obję­tość skład­ni­ków się zmniej­szy i będzie łatwiej mie­szać. Będzie to też ozna­czać, że pora na kolejny etap przy­go­to­wy­wa­nia leczo z cuki­nią i kieł­basą.
Zawar­tość patelni prze­sy­pu­jemy do spo­rego garnka, pod­le­wamy wodą i dusimy na nie­wiel­kim ogniu. W mię­dzy­cza­sie umytą cuki­nię kro­imy w kostkę. Jeśli skórkę cuki­nii da się bez pro­blemu pogryźć na surowo, darujmy sobie obie­ra­nie — pod­czas dusze­nia zmięk­nie jesz­cze bar­dziej. Zawar­tość garnka dopra­wiamy warzyw­kiem, pie­przem, papryką słodką i ostrą oraz wci­skamy ząbki czosnku. Leczo dusimy przez ok. 20 min, mie­sza­jąc od czasu do czasu.
Do lecso doda­jemy kon­cen­trat pomi­do­rowy, ore­gano i dusimy jesz­cze 5 — 10 min.
Gotowe leczo z cuki­nią i kieł­basą poda­jemy gorące. Wyśmie­ni­cie sma­kuje ze świe­żym chle­bem, choć nie jest on konieczny, żeby się najeść. Leczo jest naj­lep­sze następ­nego dnia… o ile jesz­cze coś zosta­nie 😉 Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/leczo-z-cukinia-i-kielbasa-na-koncentracie-pomidorowym